Vad kostar det att ladda en elbil?
Hur mycket "drar" egentligen en elbil? Är det bättre och billigare att ladda hemma eller på stan? Att räkna ut kostnaden för att ladda en elbil kan vara lite mer komplicerat än att beräkna bränslekostnaden för en fossildriven bil. Det finns flera sätt du kan ladda din bil på som gör att kostnaden kan variera, det gäller hemladdning, offentlig laddning eller snabbladdning. Dessutom finns det flera andra faktorer, bland annat elpriset, vid vilken tidpunkt du laddar och fordonets effektivitet. Här försöker vi reda ut en del frågetecken.
Hemladdning
När du köper och installerar en laddbox hemma betalar du vanligtvis det lägsta priset per kilowattimme (kWh), som är den elektriska motsvarigheten till priset per liter bränsle. Eftersom du använder din egen energileverantör betalar du helt enkelt det pris du betalar för el i ditt hem. Att ladda hemma är generellt sett långsammare än offentliga laddningsstationer då effekten i hemmet ofta är lägre.
Dina laddkostnader kommer påverkas av ditt elavtal. En elbil drar omkring 2 kilowattimmar per mil. Om elkostnaden är 2 kr per kWh blir kostnaden per mil: 2 x 2 kr = 4 kr/mil
Om kostnaden för en kWh är 2 kr och du har en elbil med ett tomt batteri med 60 kWh laddkapacitet (exempel C40 Recharge) blir kostnaden för en full laddning: 60 x 2 = 120 kr
Offentlig laddning
Offentlig laddning är i regel dyrare än laddning hemma, trots att den ofta är snabbare. När du laddar vid en offentlig laddningsstation tas en avgift ut som grundas på den plats du laddar vid, det nät du använder, den tid du laddar, mängden kWh du förbrukar samt en eventuell medlemsavgift som leverantören kan ta ut av dig. Normalt sett kostar det 3-10 kronor per kWh att ladda din bil via en vanlig offentlig laddstation.
Precis som vanliga eluttag kan laddstationer ha olika uttag och kontakter beroende på vilket land du laddar i samt din bils märke och ursprung. Nästan alla laddare inom Europa har Typ 2 uttag.
I Volvo Cars-appen kan du hitta fler än 200 000 laddningsplatser i 38 europeiska länder.
Snabbladdning
Snabbladdning är avsevärt snabbare än vanliga laddstationer. Det tar mellan 15 och 45 minuter att ladda de flesta elbilar upp till 80 procent. Denna form av laddning är dock det dyraste offentliga laddningsalternativet som finns. Priset beror på var du laddar och är mer jämförbart med priset för att tanka bränsle, men fortfarande oftast lägre.
De flesta nya snabbladdarna kan idag leverera en effekt på minst 150 kW. Det finns också ultrasnabbladdare med en effekt på upp till 350 kW. Snabbladdarna matar elbilen med likström (DC) genom en CCS-kontakt. CCS-kontakten är idag en EU-standard för snabbladdning och finns på i princip alla snabbladdare. Vid laddning hemma laddar du istället med växelström och en ”Typ 2”-kontakt, denna passar i den övre delen av i CCS-uttaget på din bil.
När är det mest förmånligt att ladda?
Att ladda hemma och gärna på natten är mest förmånligt. Det är då elpriserna är som lägst. För att kunna ladda hemma behöver du en laddbox. Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för dig som vill installera en laddbox hemma. Detta innebär att du har möjlighet att göra skatteavdrag för Grön teknik med upp till 50 % av dina kostnader (maximalt 50 000 kr) när du köper en smart laddbox med installation.
Hur ofta behöver man ladda en eldriven bil?
Hur ofta du behöver ladda din elbil beror på hur ofta och långt du kör. En elbil har ungefär ett sju gånger så stort batteri jämfört med en laddhybrid. Som exempel, kör du 2 mil per dag kan du räkna med att du behöver ladda din elbil en gång i veckan.
Att resa långt med elbil kräver lite planering. Men det finns ett gäng olika tips för en smidig långresa. Här kan du läsa mer om hur du maxar körsträckan med elbil.
Hur lång tid tar det att ladda?
En laddhybrid tar omkring tre till fyra timmar för att laddas fullt när den är inkopplad i en laddbox. En elbil med trefassystem kan ta dubbla den tiden, eller längre. En laddbox kan ladda en Volvo med 3,7 kilowattimmar på en timme, eller ungefär två mil i timmen.
Något du kan tänka på är att du inte alltid behöver ladda fullt. Det går ganska snabbt att ladda upp ett vanligt elbilsbatteri till 80 procent, men därefter går det långsammare.
Kan jag ladda elbilen i ett vanligt eluttag?
Att ladda elbilen i ett eluttag i hemmet kan medföra risker och är inget vi rekommenderar. Det kan vara brandfarligt, tar längre tid och är ett sämre val ekonomiskt.
Genom att installera en laddbox får du en säker och effektiv laddstation som kan ladda din elbil upp till tio gånger snabbare än genom ett vanligt eluttag. Självklart hjälper vi dig med vad för typ av box du ska köpa.
Volvo Public Charging Service
För dig som kör våra elbilar kan du ladda bilarna med vår tjänst, Volvo offentliga laddningstjänst (VPCS), som lanseras tillsammans med vår partner, DCS. Tjänsten erbjuder funktioner som fjärrstart och -stopp via Volvo Cars-appen, månadsbetalningar med kreditkort eller PayPal, konton för företagsförare, prenumerationserbjudanden och ett kostnadsfritt laddningskort. VPCS är tillgänglig i de flesta europeiska länder och du registrerar ett VPCS-konto i Volvo Cars-appen för att få tillgång till laddningsnätverket.